Last van je litteken?

litteken-verklevingen-buik

Een Engelse Bowendocent, Alastair McLoughlin, heeft de afgelopen jaren een zeer effectieve littekenbehandeling ontwikkeld en uitgebreid getest. Het heet MSTR®, McLoughlin Scar Tissue Release. Ik was de eerste therapeut in Nederland die dit toepaste en ik verzorg inmiddels ook de training voor andere therapeuten.

Ondanks dat er na een operatie vaak nauwelijks over gesproken wordt, is het behandelen van een litteken zeer zinvol. Het veroorzaakt namelijk vaak klachten en kan bovendien het letselherstel remmen. Het kan
• hard en stug aanvoelen
• ongevoelig of juist overgevoelig zijn.
• verkleefd zitten aan andere structuren.
• bewegingsbeperking veroorzaken.
• zwelling of oedeem veroorzaken
• er niet mooi uit zien waardoor je je onzeker voelt.
• emotioneel trauma bevatten.

Elk litteken is per definitie een trauma en heeft zijn eigen verhaal. Een operatiewond is snel en stevig gedicht en het lichaam zelf doet ook zijn best om het zo efficiënt mogelijk te sluiten. Er is anders namelijk infectiegevaar. Je huid vormt de eerste laag van je afweersysteem.
De collageenvezels in de huid die normaal gesproken in een bepaalde efficiënte richting liggen, vormen nu een kris kras liggend geheel om deze dichting te bewerkstelligen.
Hierdoor kunnen structuren klem komen zitten en bovenstaande klachten veroorzaken. Ook kunnen er intern verklevingen ontstaan. Sommige mensen ontwikkelen dit sneller dan anderen. Op onderstaande afbeelding zie je hoe er bij de darmen, blaas of baarmoeder, zelfs tot aan de rug, littekenweefsel kan ontstaan na een buikoperatie. Het maakt dan geen verschil of er aan de buitenkant een groot litteken te zien is of dat er laparoscopisch is geopereerd.

Logischer wijze kan dit veel klachten veroorzaken. Denk aan rugpijn, verstoorde darm- en blaasfunctie of libidoverlies. De buik kan pijnlijk zijn en ik hoor ook vaak de opmerking "Mijn buik voelt vreemd. Alsof hij niet van mij is ". 

MSTR® is heel zachte techniek waarbij we voorzichtig, zelfs bij sterk verkleefde littekens, de vezels weer in hun optimale richting terugbrengen. Na een paar minuten voel je het echt al verzachten en veranderen.

Een praktijkvoorbeeld:
Een cliënt, vrouw, 43 jaar, 3 jaar geleden geopereerd aan haar knie, een tibia correctie. Er waren complicaties en een duidelijk zichtbaar litteken. ( zie eerste foto). Het litteken is rood en gezwollen. De doorbloeding en de lymfedrainage is zichtbaar verstoord en het is erg gevoelig.
Ik heb haar één behandeling gegeven. De ernaast afgebeelde foto is 6 weken na deze sessie. Alle klachten zijn verdwenen. De overige foto's zijn resultaten na 1 tot 6 sessies. 

Borstamputaties of - operaties kunnen leiden tot pijnklachten of bewegingsbeperking van de arm. Ook hier zien we snel heel goede resultaten.

Heb je een litteken waar je last van hebt en wil je deze behandeling proberen? Het litteken moet minstens 8 weken oud zijn en de enige contra indicatie is chirurgisch gaas onder de wond.
Voor info bel gerust:  06 36027819

Copyright © leefbewust.nl | Privacy verklaring

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites