placebo

Placebo effect en zelfsturing

De laatste tijd is de alternatieve zorg weer meer in het nieuws. Mensen die hier geen binding mee hebben doen dan al snel uitspraken van "Het is toch niet bewezen" of "Daar moet je in geloven anders werkt het niet.".

En in allebei de opmerkingen zit wel wat in. Niet alles is bewezen, want er is weinig tot geen geld voor onderzoek. Maar 1 miljoen mensen, waarvan 85% hoogopgeleide vrouwen blijkt er gebruik van te maken en zijn er tevreden over.Het gaat over kennis over natuurlijke processen die we moeten koesteren.

En moet je er in geloven? Natuurlijk is dat er een onderdeel van, net zoals met alle andere therapieën en behandelingen.

Ik leg het vaak uit door mensen te wijzen op het feit dat er zoiets bestaat als een placebo- effect. Bij een onderzoek is er een placebogroep die een nepmedicijn of geen operatie krijgt terwijl ze dat niet weten. Dan blijkt dat er ook hier vooruitgang wordt gezien, net als bij de mensen die de echte behandeling krijgen. Omdat ze er in geloven.

Dat is toch fantastisch en ontzettend interessant. Dus de mens kan onder invloed van zijn denken, genezende stoffen aanmaken! En dat is wetenschappelijk aantoonbaar. Als je dus denkt dat iets goed voor je is dan blijkt het lichaam zich zelf te kunnen herstellen van klachten. En ook andersom. Het grote sleutelwoord is hier: Vertrouwen.

Ik leer mensen juist hiermee te werken. Als je weer vertrouwt op je lichaam dan herstelt het zich weer beter en wordt je weerstand ook veel beter. Angst doet het tegenovergestelde .Dus hoe kom je weer uit bij je rust en vertrouwen in je lichaam?Hoe breng je aandacht naar je lichaam en leer je er naar luisteren en mee communiceren.

En dat gaat over zelfsturing. Zelf de regie pakken over je gezondheid. Daar ligt voor veel mensen in deze tijd een uitdaging Velen van ons doorzien gelukkig de grote rol die geld speelt op het gebied van onze gezondheid en voeding. Consumeren is het uitgangspunt. Paracetamol is zowat het goedkoopste artikel bij de drogist omdat we aan moeten leren een pil te slikken als we ergens last van hebben. En door de suiker in de babyvoeding worden we voorbereid om al die producten in de supermarkt lekker te gaan vinden.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit doorzien en zelf weer logisch na gaan denken. Een mens is simpelweg een natuurlijk wezen, dat moeten we niet vergeten. Hier weer meer gevoel voor en vertrouwen in krijgen, is een manier om meer rust en meer kwaliteit van leven te creëren. 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.leefbewust.nl/

Copyright © leefbewust.nl | Privacy verklaring

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites