Scarwork van Sharon Wheeler IN EINDHOVEN.

Datum: 06 september 2024
Locatie: Eindhoven

DATA workshop: 6 en 7 september 2024  (deel 1) 18 en 19 oktober 2024  (deel 2)  in Eindhoven.

Sharon Wheeler is de grondlegger van deze behandelvorm waarbij het gaat om de integratie van littekens in het fasciale netwerk. Het transformeert de ruwe structuur van de littekens en verklevingen in een weer soepel en veerkrachtig driedimensionaal fasciaal netwerk.
Ze gebruikt meer dan twintig afzonderlijke handmatige technieken om de verschillende soorten littekens weer in het fasciale netwerk te integreren. Ze werkt steeds met lichte aanraking en het is zelden pijnlijk. Het aantal veranderingen tijdens één sessie is aanzienlijk.
De littekens, ongeacht hoe lang ze er zitten, reageren onmiddellijk met structuurverbetering, gevolgd door een korte periode van snelle genezing en continue verbetering.
Het werk begint met oppervlaktelagen en gaat diep in het littekenweefsel. Doordat de schade door het trauma verdwijnt en het weer integreert zullen ook de meeste zenuwstoornissen, zoals gevoelloosheid, verdwijnen tijdens de sessie.
Werken met littekens is als communiceren in een andere taal met de fascia-wereld. Er is veel aandacht voor detail, perceptie van kleine veranderingen en nieuwgierig genieten van wat je doet. Dat is de houding die je nodig hebt bij het werken met littekens. Hierdoor leert je duidelijk communiceren met hetgeen je voelt onder je vingers.
Alles wat je leert, kun je de volgende dag in je eigen praktijk gebruiken.
Het werken aan littekens kan in de reeks structurele integratie passen of als een individuele, onafhankelijke behandeling dienen.

Waarom ScarWork?
ScarWork-behandeling wordt gebruikt om herstel en het gevoel van littekens door operaties of ongevallen te verbeteren. Het kan ingezet worden bij iedereen die ongemak ervaart van een litteken. Dit kan pijn, verminderde mobiliteit, een benauwd gevoel zijn. Ook kunne organen in hun werking beïnvloed worden.
Het litteken kan ook gevoelloos zijn, jeuken of gevoelig en geïrriteerd aanvoelen.
Scarwork bevordert de bloed- en lymfevoorziening, essentieel voor celregeneratie.
Na een behandeling merken cliënten vaak dat hun littekens zachter en beter aanvoelen, het ziet er vaak rustiger en mooier uit en de mobiliteit is verbeterd en ze ervaren minder pijn. Deze verbeteringen blijken blijvend. Bij volgende sessies ga je verder op lagen die zich dan eventueel nog aandienen.

Hoe voelt het voor de cliënt?
De cliënten moeten een ScarWork-behandeling comfortabel vinden om te ontvangen. Het is belangrijk dat ze communiceren of er enig ongemak is. Dit stelt de therapeut in staat om te reageren, de druk, techniek aan te passen of het gevoelige gebied om het even tijd te geven te kalmeren. Over het algemeen is een reeks behandelingen het meest effectief en elke behandeling zal geleidelijke verbeteringen opleveren. Littekenmassage wordt vaak aanbevolen aan patiënten met brandwonden en operatielittekens als standaard nazorgprotocol

Is het wetenschappelijk onderbouwd?
Er is onderzoek gaande naar de veranderingen die fysiologisch optreden na Sharon Wheeler ScarWork-behandeling. Echografiebeelden hebben verbetering van het fasciale weefsel na behandeling aangetoond en verder onderzoek is nodig om het bewijs te consolideren en de meest effectieve behandelingsduur en -afstand te bepalen.
De onderzoeksfinanciering is beperkt. .
Dr. Heike Jäger,( link: https://fasciaguide.com/experts/heike-jager/) ( neuro fysioloog bij het Fascia Research Center van de University of Ulm, Duitsland) is nauw betrokken bij de scarworktrainingen van Sharon Wheeler en is bezig om alle afzonderlijke technieken en interventies die we doen wetenschappelijk te onderbouwen. Ze zal indien mogelijk zoveel mogelijk fysiek of via zoom aanwezig zijn bij de trainingen. Haar onderzoeksmateriaal is in de training geïntegreerd) . Dit is een proces in ontwikkeling waar de deelnemers in meegenomen worden.

Het boek, " Scars, Adhesions and the Biotensegral Body: Science Assessment and Treatment" (link: https://www.bol.com/nl/nl/p/scars-adhesions-and-the-biotensegral-body/9300000091185942/?bltgh=u58NH0zckjWnq-mLb69GQw.2_6.7.ProductTitle) uitgegeven door Jan Trewartha en Sharon Wheeler, is nu beschikbaar. Het bevat bijdragen van gerenommeerde specialisten op het gebied van fasciale anatomie, biotensegriteit, beweging, chirurgie en andere manuele therapieën. Op dit moment zijn we bezig met de vertaling van dit boek in het Nederlands..

 

Wat levert een training in litteken therapie je op?
Elk jaar ondergaan duizenden mensen een operatie of hebben ernstige ongelukken waardoor ze met littekenweefsel achterblijven. Voor sommige mensen kan hun litteken hen een strak of ongemakkelijk gevoel geven. Anderen merken misschien geen fysiek ongemak op, maar kunnen toch profiteren van scarwork als onderdeel van hun revalidatie, structurele of zachte weefselbehandeling.
Behandeling kan gunstig zijn voor zowel nieuw als oud littekenweefsel

Het helpt bij beperkte mobiliteit; door de mobiliteit tussen de huidlagen, fascia en spieren te stimuleren, kan het bewegingsbereik van de cliënt vaak verbeteren. In de training krijg je inzicht in de bredere impact van littekens op de mobiliteit en beweging van het lichaam

Het vermindert gevoeligheid en pijn; Opgesloten zenuwen en geïrriteerd littekenweefsel kunnen een factor zijn voor langdurig ongemak. De specifieke aanraking bij scarwork kan pijn verminderen en de gevoeligheid helpen normaliseren.

Het stimuleert de genezing: Littekenmassage wordt vaak aanbevolen door chirurgen als een manier om optimale littekengenezing na de operatie te bevorderen en complicaties op de lange termijn te minimaliseren
Het is een ondersteuning van emotioneel welzijn: Therapeutische aanraking kan een krachtige manier zijn om emotioneel herstel te bevorderen en uw cliënt te helpen veranderingen in zijn of haar lichaam te accepteren na een operatie of ongeval.

Tijdens deze workshop heb ik zoveel geleerd over hoe je met fascia kunt communiceren. Alles wat je aanraakt verandert direct en wijst je weg. Het voelt als luisteren en praten met het leven dat je voelt onder je vingers” (Elian Krekels, Bowentherapeut)

“Het voelt als boetseren. Je ziet en voelt de vorm van het weefsel veranderen en gezonder worden waardoor het weer één wordt met de rest. Alsof het weer samensmelt allemaal. ”

Voor wie is de training geschikt?
De training is geschikt voor iedereen die fysiek werkt met mensen; fysiotherapeuten, massagetherapeuten, fasciatherapeuten, sportmasseurs, huidtherapeuten, oedeemtherapeuten etc.
Je beschikt over een HBO denkniveau.
Wil je je specialiseren in werken met littekens met zachte fasciatechnieken? Dan raden we je aan om eerst de MSTR workshopdag te volgen en daarna het scarwork van Sharon Wheeler. Hierna kun je deze leerlijn vervolgen met de training Bonework ( Link: https://www.ynbalansakademy.nl/trainingen/23/) van Sharon.

 

Docent:

Jannie Cnossen, Yn Balans AKADEMY

Docent ScarWork, BoneWork op basis van Structural Integration,, Bodysculpture en Voel Anatomie 3D, Durf te masseren

Jannie Cnossen is therapeut & opleider, tevens oprichter van Yn Balans AKADEMY. Haar verschillende trainingen kenmerken zich door het hoge praktijkaandeel. Zelf doen, zelf voelen en ervaren, daar leer je het meest van, is haar stellige overtuiging. Vanuit de wetenschap dat ALLES met ALLES is verbonden in je lijf helpt ze je beter te kijken naar onbalans in het lichaam. Ze leert je hoe je de oorzaak van pijn kunt traceren, door tot OP het bot te gaan met je research, maar ook met de behandeling. Want ook botten bewegen mee… Dat laat Jannie je graag zien, maar vooral ervaren bij de verschillende trainingen die ze geeft.

Jannie Cnossen,  Yn Balans AKADEMY

 

Copyright © leefbewust.nl | Privacy verklaring

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites